Hoppa till innehåll
september 27, 2010 / korkortsutbildning

Avfart bilkörning

När du ska lämna den större vägen måste du i god tid uppmärksamma bakomvarande trafik. Sedan visar du din avsikt för andra trafikanter genom att ge tecken och inta rätt placering cirka 300-400 meter före höger eller vänstersvängen. Vid högersväng placerar du naturligtvis fordonet så långt till höger som möjligt för att lämna plats, men också för att förtydliga din avsikt att svänga till höger – använd väggrenen. Tänk hela tiden på att kontrollera din fart mot hastighetsmätaren, eftersom det är lätta att bli fartblind på stora vägar.

Vid vänstersväng på landsväg händer många allvarliga trafikolyckor framförallt genom att den svängande bilen bli påkörd bakifrån. En av anledningarna till olyckorna är att den bakomvarande bilen eller fordonet inte kan avgöra om ett fordon står still eller kör och därmed bromsar in för sent. En annan anledning kan vara att bakomvarande ligger för nära och för långt ut mot mittlinjen till den som tänker svänga till vänster, och på så sätt effektivt skymmer sikten både bakåt för den vänstersvängande som framåt för en förare som just beslutat sig för att köra om.

Det är också vanligt att en svängande bilist kolliderar med en mötande motorcykel vilket bland annat beror på svårigheten att avgöra motorcykelns fart och svårigheten att se den överhuvudtaget.

För att göra vänstersvänger säkrare bygger vägverket om en del korsningar enligt spansk modell – den s k spanska svängen. På det sätter blir det inga vänstersvängar från den större vägen utan man svänger av åt höger och kör sedan rakt över den större vägen.

Lämna en kommentar