Hoppa till innehåll
september 11, 2010 / korkortsutbildning

Personlighetsdrag kontra riskbeteenden i trafiken

Körkort och risker. Ett spörsmål som har sysselsatt både lekmän och lärda under lång tid är om det finns en viss typ av personlighet eller personlighetsdrag som blir extra riskfyllda i trafiken – med andra ord leder till olyckor eller diverse konfliktsituationer. En synnerligen intressant undersökning lades fram i början av 80-talet som pekade ut vissa av dessa eftersökta personlighetsdrag.

Impulsivitet är en egenskap som kan omskrivas med ”handlar först och tänker sen” vilket föga överraskande kan vara en negativ egenskap i trafiken. Impulsivitet leder ofta till oöverlagda handlingar som gör att man tappar kontrollen över fordonet eller överraskar andra trafikanter med ogenomtänkta körbeslut. Spontanhandlingar av det här slaget hör inte hemma i trafiken och är snarast vanligast bland barn som ofta låter sina impulser råda fritt. Men i trafiken så leder omoget, oerfaret beteenden till farliga trafiksituationer.

Personlighetsdraget med en vana att skylla ifrån sig och komma med bortförklaringar, som bland annat vägrar se sin roll i trafiken, leder inte sällan till konfliktsituationer med andra. Det visade sig också att denna personlighetstyp hade en sämre inlärningsförmåga inför körkort och uppkörning. Eftersom den som bortförklarar oftast påstår att det är någon annans fel om saker om ting går snett, har han eller hon ingen vana av att ta ansvar för sina handlingar. Och att ta ansvar för sina handlingar, att veta att bilkörning på ett eller annat sätt har konsekvenser, är en grundförutsättning för en bra bilförare.

Körkort och Riskbeteenden i trafiken

I olika situationer i livet och ofta i trafiken så skjuter vi människor undan tankar på det som är otäckt, exempelvis farliga konsekvenser av vår faktiskt handlande. Men att se och uppleva verkligheten korrekt och som den är istället för att förtränga den kan bli direkt livsavgörande i trafiken. Vissa människor tar t.ex risken att köra med oförändrad hastighet trots att mörkret att kompakt och vägen blänker av is; vissa människor chansar när de ska köra om en annan bil, trots att de vet att de kan vara svårt att hinna förbi i tid, och trots att sikten är begränsad. Självklart vet denna personlighetstyp om att de ökar riskerna med sitt beteende, men av någon anledning varken bryr man sig om eller handlar efter bättre vetande. Denna typ av bortträngning är en kännetecknande egenskap hos ”dåliga” bilförare. Vilket leder till fler olyckor och högre risker i trafiken. Ska du ta körkort rekommenderas att du redan nu reflekterar över denna dåliga egenskap.

Självhävdelse är ett annat negativt personlighetsdrag för bilförare. Alla människor vill ju vara någon. De flesta av oss vill vara duktiga och få beröm men speciellt hos yngre bilförare kan denna ambition bli till ett negativt avstamp för att hävda sin rätt och bete sig dåligt i trafiken. ”Här kommer jag, flytta på dig” är en sådan typ av mentalitet som man inte sällan erfar hos unga, osäkra bilförare. Det kan tyckas vara gulligt naivt, men som med allt beteenden i trafiken kan det få ödesdigra konsekvenser. Motsatsen till självhävdelse är ödmjukhet. Vilket är egenskap i trafiken som är väldigt positiv och som man oftast ser hos erfarna, lugna och trygga bilförare. Ödmjukhet och lugn är två egenskaper att ta efter för alla ni som är på g att ta körkort.

Lämna en kommentar